Groen & Agrarisch

Groen & Agrarisch

Binnen ons aanbod op het gebied van Groen verstaan we alle activiteiten die met natuur, tuinbouw en groenonderhoud hebben te maken. Op meerdere locaties is er groenonderhoud nodig; dit gebeurt zowel machinaal als handmatig. Activiteiten zijn bijvoorbeeld grasmaaien, snoeien en onkruid wieden. Op een locatie hebben we een grote kas waar we planten kweken maar ook groente en kruiden telen. Hier wordt gezaaid, verzorgd en geoogst. Ook in natuurgebieden doen we voor Natuurmonumenten onderhoud met activiteiten als snoeien, zagen en opschonen van het bos. Voor de echte groene vingers en je juiste werkhouding werken we met een groepje mee met groenbedrijf Donkergroen.

Veel locaties bieden de mogelijkheid tot het werken in het groen. Bij Natuurmonumenten werken we vooral in het Kardingebos. Met onze groene groep bij Donkergroen werken we de hele dag in het groenonderhoud op verschillende plekken in de provincie (veelzijdige hoveniersvaardigheden). Op andere locaties is Groen een onderdeel van het aanbod: De Nadorst, Hertenkamp/Sportpark, De Beestenborg, Adorp met kas, De Haver en De Buitenplaats.

Het is mogelijk praktijkverklaringen op MBO1 niveau te halen in het groen. Het behalen van certificaten als werken met de boomkettingzaag en bosmaaier is ook een mogelijkheid.

De oorsprong van de Golden Raand is het meewerken op een veebedrijf. Dit bestaat natuurlijk nog steeds tot de mogelijkheden. Bij twee boerderijen werken we mee op het veebedrijf. Hier werken we met de deelnemers bij het echte boerenwerk: melken, dieren verzorgen, voeren, stallen uitmesten etc. Eén van deze plekken is met name gericht op paarden. Op andere locaties zijn er ook dieren; bij de één wat hobbymatig, bij de ander weer wat uitgebreider, bijvoorbeeld op de Kinderboerderij. Hier wordt ook gezorgd voor voer, water, schone hokken, dieren borstelen maar is er ook tijd om even lekker met de dieren te knuffelen.

De veebedrijven staan in Adorp. Bij de locatie Nadorst wordt hobbymatig met de dieren gewerkt. De locaties Hertenkamp Bedum en De Beestenborg (kinderboerderij) en de Buitenplaats doen het dagelijks beheer op deze plekken.

Op een aantal van deze plekken kunnen certificaten behaald worden voor dierverzorging zoals hoefverzorging. Ook het halen van een shovelrijbewijs is een mogelijkheid.