Dementie en NAH
Wij hebben twee locaties waar wij een plek bieden voor mensen die baat hebben bij een prikkelarme, rustige- en ontspannen plek waar gelijkgestemden komen. Locatie De Haver in Onderdendam en Bezoekerscentrum Reitdiep in Groningen.
Deze locaties bieden een plek voor mensen met een vorm van dementie en niet-aangeboren hersenletsel.
Wij werken met de mensen binnen een groene voorziening waarin we met elkaar verantwoordelijk zijn voor de zorg voor dieren, omgeving en elkaar.
Iemand met hersenletsel heeft een breuk in zijn of haar leven. Na het letsel moet hij of zij opnieuw beginnen het leven in te richten met de beperkingen die het letsel met zich meebrengt. Dit is voor de persoon zelf maar ook voor diens omgeving een moeilijke opgave. Wij bieden mensen met niet aangeboren hersenletsel op dit moment een plek binnen onze dagbesteding. Eind 2024 hopen wij voor deze mensen een aparte locatie te starten waar we gerichter gaan werken met mensen met hersenletsel en hoe zij binnen hun eigen mogelijkheden participerend deel kunnen nemen aan de samenleving. Daarnaast willen we ondersteuning bieden in acceptatie, ons richten op wat nog wel mogelijk is en kijken of een vorm van educatie/participatie mogelijk is om verloren vaardigheden opnieuw aan te leren.
Onze uitgangspunten voor de begeleiding van mensen met dementie:
- Zelfredzaamheid: In overleg met de bezoeker en zijn/haar omgeving wordt gekeken naar de wensen en mogelijkheden. Hierdoor is er voor iedereen een passende activiteit. Wij staan voor het behouden en waar mogelijk, vergroten van zelfredzaamheid.
- Participatie: Iedereen moet kunnen meedoen: met je eigen geschiedenis. Meedoen geeft dag- en weekstructuur en het zorgt voor ontmoeting met andere mensen.
- Structuur: Wij bieden een duidelijk dagritme waarbij de vaste koffie- en eetmomenten centraal staan en activiteit en rust elkaar afwisselen.
- Begeleidingswijze: Er wordt stabiliteit, acceptatie, voorspelbaarheid, en vertrouwen gegeven door de begeleiders. Hierdoor is het een veilige plek waar mensen zich ‘thuis’ voelen.